Sayfalar

18 Ağustos 2010 Çarşamba

Tohum Kütüphanesi










Geniş anlamda tohum, bir bitkinin üreyip çoğalmasını sağlayan, kendi ürettiği çekirdek, çelik, aşı kalemi, yumru, soğan ve bunun gibi bitkisel üreme birimlerinin tümüdür diye tanımlanabilir. Bu açıdan bakıldığında, tohum yeryüzünde ki yaşamın temelini oluşturmaktadır. Bu özelliği ile yaşamın tüm alanlarında son derece önemlidir.
Bilimsel olarak tohum, tohumlu bitkilerde polen (çiçek tozu) tanesinin, dişi çiçeğin ovaryumu içindeki yumurta hücresini dölledikten sonra, döllenmiş yumurta yani zigotun, besidoku ile beslenerek çoğalması ile oluşan embryoyu taşıyan eşeysel üreme organıdır.
Bir tohum, yaşamın sonsuzluğunu simgeler. Ondan türeyen bir çok sebze, meyve, çiçek tükense ve hatta sadece bir adet sağlıklı tohum kalsa, bu bile yeni bir yaşamın başlangıcı için yeterlidir. Her bir tohum, kendisini nesilden nesile yenileyerek, değişen çevre koşullarına ayak uydurarak sürekliliği sağlamak üzere sonsuz bir yaşamı temsil eder. Hatta, değişik jeolojik devirlerde yaşamış, ancak günümüzde canlı örneği kalmamış bazı bitkilerin fosil tohumları milyonlarca yıl üreme yeteneklerini koyulabilmektedir.
Türkiye’nin, topoğrafik yapısı, iklim ve ekolojik koşullarının çok değişik olması nedeni ile gen kaynakları açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri ve pek çok bitkinin de anavatanıdır.
Doğa Koleji olarak ana stratejilerimizden biri, hatta en önemlisi Türkiye’de kültürü yapılan yerel bitki çeşitlerinin tohumlarının korunması ve sürekliliğini sağlamayı , nesilden nesile ekilip, tohumu alınarak yeniden üretilen, doğaya sadık kalınarak oluşturulan kültür, bilgi ve pratikleri öğrencilerimize kavratmaktır. Ülkemizde yetişen bitki çeşitliliğine ait tohumların yer aldığı kütüphanemiz, Türkiye'nin tarımsal ve kırsal biyoçeşitlililiğinin korunması amacı ile oluşturulmuştur. Ülkemizin biyoçeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi için tohumlar bize atalarımızdan kalan emanettir.
Tohum kütüphanemiz, yetiştirdiğimiz doğa neslinin kılavuzu olma niteliğine sahip kalıcı ve canlı bir koleksiyondur.

7 yorum:

NzN dedi ki...

ne kadar güzel bir proje!!
peki her okulda var mı bu kütüphanelerden yoksa sadece 1 okulda mı toplanıyor hepsi?

kütüphanelerde saklanan tohumlar sadece örnek teşkil etmesi açısından mı yoksa ihtiyaç durumunda kullanılabilecek koşullarda mı saklanıyor?
ne çok soru sorduuum :)

Özlem Mertler dedi ki...

Aslında gereken açıklamalar konusunda eksik kaldığım yanları buradan duyurmak beni mutlu edecek, iyi ki sormuşsun.)

Okulumuzun tüm kampüslerindeki Ekoloji öğretmenlerine ait bir kütüphane var. Ancak benim çalıştığım kampüs, Bostancı fiziki açıdan uygun olmadığı için ben kartvizitlikler olur ya, her birine bir çeşit olacak şekilde yerleştirdim ve öğrencilerime bu şekilde gösteriyorum. Fotoğrafını çekip buraya eklemek güzel olurmuş aslında.
Bu fotoğraflar Beykoz Doğa Koleji'nin Ekoloji dersliğindeki raflara ait. Raflarda meyve, sebze, ağaç, çiçek tohumları olarak sınıflandırdık. Öğrencinin tanımasına, incelemesine yönelik yani örnek teşkil etmesi açısından diyebiliriz.
İhtiyaç durumunda kullanılmak üzere aynı mekanda buzdolabında ve hava alacak şekilde bekletilen tohumlarımız var.
Buradan, söylemek istediğim bir şey daha olduğu aklıma geldi. ))
Eğer elinizde varsa ya da olur da bir yerde denk gelirse ve paylaşmak isterseniz tohumlarınızı seve seve talibiz...
Selamlar...

NzN dedi ki...

1 soru daha:
tohumlar ekolojik tohum mu peki? yani ihtiyaç durumunda kullanılması planlananlar...
ne tohumu olsa işinize yarar mı bi de??

Özlem Mertler dedi ki...

Tohumlar arasında Emanetçiler Derneği, Parslar Organik, Denizli Orman Fidanlığı ve kampüslerimizde kendi ürettiğimiz sebzelerinki olmak üzere doğal, ekolojik tohumlar.
Ancak sadece örnek teşkil edenler arasında endüstriyel tohumlar var. Çiçek tohumları başta olmak üzere çoğu bahçe marketlerinde satılan ambalajlı tohumlar. Bunlarda tohum-bitki eşleştirmesini yapabilmesi için kabul ettiğimiz ürünler. Dolayısı ile sizlerden her türlü tohumu kabul ederiz. Menşeini bildiklerimiz, kabul ettiğimiz bölüm içerisindeyse ( doğal ) ekebiliriz de, aksi durumda sadece bilgilendirme amacımıza hizmet eder ki bu da az bir şey değil.
Çok teşekkür ederim ilgine.)

Unknown dedi ki...

Özlemcim canım nasılsın. Ben taşınmaydı oruçtu derken sana yazamadım. nasıl gidiyor. Doğum ayın kaçında olacak inşallah.Sen bana Göktürk Doğa da müdür yardımcısı çin bir isim verecektin yoksa vermişmiydin!! Tekrar rica etsem. Sevgiler

A Kadir Bekçi dedi ki...

Ülkemizde kent nüfusunun artması sonucu bitkileri tanımayan doğadan uzak bir kuşak oluştu.Bitkileri tanıtıp sevdirmesi ve türlerinin yok olmasını önlemek bakımından çok güzel bir proje.
Başarılar dilerim.

MSİ dedi ki...

ÖZLEM ÖĞRETMENİM ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK.ÖĞRENCİLERİN ÇOK ŞANSLI ELLERİNİZDE. NE MUTLU SİZE İDEALLERİNİZİ YEŞERTİYOR YENİ FİLİZLER YETİŞTİRİYORSUNUZ.SİZİ GÖNÜLDEN KUTLARIM.FARKINIZIN FARKINDAYIM VE YAZILARINIZI OKUYORUM TEŞEKKÜRLER EMEKLERİNİZE.
SEVGİLER