Sayfalar

30 Temmuz 2010 Cuma

Glisemik İndeks

Dr. Cem Bağdatlı'dan aldığım liste, dikkat edilmesi halinde ömrü uzatır.
Yüksek GI'li gıda / ürün



Mısır şurubu
115
Bira *
110
Glikoz (dekstroz)
100
Glikoz şurubu
100
Modifiye nişasta
100
Buğday şurubu, pirinç şurubu
100
Kızarmış patates, elma dilimli patates
95
Maltodextrin
95
Patates unu (nişasta)
95
Fırında pişmiş patates
95
Pirinç unu
95
Glutensiz beyaz ekmek
90
Patates unu
90
90
Pirinç pilavı
85
Pişmiş Havuç
85
Kereviz, pişirilmiş kereviz kökleri, şalgam
85
Mısır gevreği
85
mısır nişastası
85
Şalgam (pişmiş)
85
Patlamış mısır (şekersiz)
85
Patlamış pirinç
85
Puding
85
Pirinç sütü
85
Beyaz sandviç ekmeği
85
Beyaz buğday unu
85
Kuru bakla, pişmiş
80
Patates püresi
80
tatlı sukabağı
75
Muhallebi
75
Karpuz
75
Pirinç unundan ekmek
70
Somun beyaz ekmek
70
Bisküvi
70
Çikolata normal şekerli
70
Kolalı içecekler
70
Mısır unu
70
Kruvasan
70
Mayasız ekmek (beyaz un)
70
süpürge darısı
70
Melas
70
pirinç
70
Şekerli tahıl ezmesi
70
haşlanmış patates
70
patates cipsi
70
Muz, pişmiş
70
Beyaz şeker (sakaroz)
70
kahverengi şeker
70
kahverengi ekmek mayalı
65
Reçel, şekerli
65
Maple syrup Akçaağaç şurubu
65
Marmelat şekerli
65
Mars ®, Sneakers ®, vb
65
Müsli şeker veya ballı
65
Ananas
65
Ayva tatlısı
65
Kuru üzüm (kırmızı ve altın)
65
Çavdar ekmeği çavdar (% 30 çavdar)
65
Kaynamış patates (kabuklu)
65
Tatlı mısır
65
tatlı patates
65

65
Buharda pişmiş kabuklu patates
65
Tam buğday ekmeği
65
Kayısı konserve şekerli
60
Muz, olgun
60
Kestane
60
Durum buğday irmiği
60
Bal
60
Dondurma (şekerli)
60
Lasagna (sert buğday)
60
Uzun taneli pirinç
60
Mayonez, şekerli endüstriyel
60
kavun*
60
Toz çikolata,şekerli
60
Yulaf ezmesi, yulaf lapası
60
Kokulu pirinç (jasmine. ..)
60
Pizza
60
Bulgur pilavı
55
Tereyağlı kurabiye
55
Üzüm suyu, şekersiz
55
Malta eriği
55
Ketçap
55
Mango suyu, şekersiz
55
Hardal, şekerli
55
Nutella®, Sarelle® vb
55
Sushi
55
Şeftali, konserve, şekerli su içinde
55
Kırmızı pirinç
55
Spagetti (iyi) pişmiş
55
Orta Gi



Basmati pirinci
50
Elma suyu, şekersiz
50
50
Kahverengi pirinç, parlatılmamış pirinç
50
Kızılcık suyu, şekersiz
50
Yer elması
50
Kivi*
50
Tam irmik
50
Makarna(Durum Buğdayı)
50
Mango
50
Müsli, şekersiz
50
Trabzon hurması
50
Ananas suyu, şekersiz
50


Tam buğday makarnası
50
Muz, (ham)
45
Kahverengi basmati pirinci
45
Capellini pasta Capellini makarna
45
Hindistan cevizi
45
Kızılcık
45
Farro flour (integral) Farro unu () integrali
45
Greyfurt suyu, şekersiz
45
Üzüm, yeşil ve kırmızı
45
Bezelye, konserve
45
Reçel greyfurt suyu ile tatlandırılmış
45
Muz, çiğ
45
Portakal suyu (taze sıkılmış ve şekersiz)
45
Ananas
45
Çavdar, unu, ekmeği
45
çavdar ekmeği
45
Kızarmış tam ekmek
45
Domates sosu şekerli
45
Bulgur
45
Karışık tam tahıllar, şekersiz
45
tam irmik
45
spagetti, 5 dk pişmiş
40
Ekmek, saf maya ile% 100 entegral unla
40
Havuç suyu şekersiz
40
Hindistan cevizi sütü
40
Kuru incir
40
Kuru erik
40
Falafel
40
Fava
40
Tam buğday makarnası
40
Kuru fasulye
40
Laktoz
40

40
Yulaf
40
Fıstık ezmesi
40
Tahin
40
Ayva jölesi
40
Entegre unlu kurabiye
40
Düşük GI gıda / ürün



Kereviz, çiğ kereviz kökleri
35
Nohut, fasulye konserve
35
erişte (sert buğdaydan)
35
barbunya
35
Kuru elma
35
Kuru kayısı
35
Kurutulmuş domates
35
Incir
35
Nohut
35
Bezelye, taze
35
Dondurma, gerçek fructose ile
35
yerli mısır
35
Kuru fasulye
35
susam (tohum)
35
Nektarin
35
Portakal
35
Şeftali
35
Erikler, Kuru erik
35
Nar
35
Ayva
35
Ayçekirdeği
35
Domates suyu
35
Salça, doğal
35
Beyaz fasulye, kuru fasulye
35
badem ezmesi (şekersiz)
35
Elma (meyve)

35
Yabani pirinç
35
Mayalar
35
Yoğurt **
35
34
Badem sütü
30
Kayısı, taze
30
Pancar, çiğ
30
Kahverengi mercimek
30
Havuç, çiğ
30
Taze fasulye
30
Sarımsak
30
greyfurt
30
Marmelat, şekersiz
30
Süt ** yağlı veya yağsız
30
Armut
30
süt tozu **
30
lor peyniri **
30
Mandalina
30
Domates
30
Şalgam, çiğ
30
Sarı mercimek
30
Böğürtlen, dut
25
Arpa
25
çayüzümü, yabanmersini
25
Kiraz
25
Siyah çikolata (% 70'den fazla kakao)
25
Yeşil mercimek
25
Humus
25
Ahududu
25
Yer fıstığı ezmesi
25
Kabak çekirdeği
25
Soya unu
25
25
Çilek
25
Badem ezmesi, şekersiz, tüm bademlerle
25
fındık ezmesi, şekersiz, tüm fındıklarla
25
Enginar
20
Bambu filizi
20
Çikolata, (> kakao 85%), şekersiz
20
Patlıcan
20
vişne
20
Limon
20
Limon suyu, şekersiz
20
Gerçek fruktoz, meyve şekeri
20
Fındık
15
Toz kakao,şekersiz
20
Badem
15
Kuşkonmaz
15
Frenk üzümü
15
Kepek (yulaf, buğday ...)
15
Brokoli
15
Brüksel lahanasi
15
Lahana
15
Keçiboynuzu
15
Kereviz
15
Karnabahar
15
Hindiba, hindiba
15
Şili biber
15
kabak
15
Salatalık
15
Rezene
15
Zencefil
15
mantar
15
Zeytin
15
Sogan
15
Yerfıstığı
15
Turşu
15
Çam fıstığı
15
Antep Fıstığı
15
Turp
15
marul
15
Lahana turşusu
15
sarımsak
15
Tatlı yeşil biber, kırmızı biber
15
Soya Soya
15
ıspanak
15
Avokado
10
Ceviz
5
maydanoz, fesleğen, keklikotu, tarçın, vanilya, vs
5 5
Sirke
5
Rakı, votka, viski
0
Şarap
0
Her türlü et (kırmızı, tavuk, balık)
0
Her türlü yağ
0
* Bu ürünlerin glisemik indeksleri yüksek olmakla birlikte, kan şekerinde ciddi yükselmelere yol açmazlar.
** Süt ürünleri genelde orta-düşük glisemik indekse sahiptirler. Buna karşın ciddi insülin yükselmelerine neden olabilirler.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Herbirinin karşılığına kaç gram olarak alındığı bildirilirse daha sağlıklı bilgi olurdu