Sayfalar

3 Mayıs 2009 Pazar

Ekşi Maya




İnternetten bulduğum tarif şöyle:

Ekşi mayayı tam buğday unu veya veya çavdar unu kullanarak yapabilirsiniz.
Kullandığınız tahıla bağlı olarak mayanın tadı değişecektir.Hazırlığı 4 gün süren bu bu mayayı beşinci günde kullanmaya başlayabilirsiniz ve ekşi mayayı bir kez ürettikten sonra çoğaltarak senelerce kullanabilirsiniz.
Hazırlarken size iki tavsiyemiz var:4 gün içinde oldukça fazla kabaracağı için büyük bir kap kullanmanız ve ekşi maya ile ilgili her türlü ekleme ve karıştırmayı sadece tahta kaşık kullanarak yapmanız.
1.Gün:1 su bardağı tam buğday unu ve 1 çay bardağı ılık su karıştırılır.Ilık bir yerde iki gün dinlenmeye bırakılır.
3.Gün:İlk gün hazırladığınız karışımın üzerine 1 su bardağı tam buğday unu ve 1 çay bardağı ılık su ilave edilip karıştırılır.Ilık bir yerde 1 gün dinlenmeye bırakılır.
4.Gün:Bekletilen karışıma 2 su bardağı tam buğday unu ve 2 çay bardağı ılık su ilave edilip karıştırılır.Ilık bir yerde 1 gün daha dinlenmeye bırakılır.
5.Günden itibaren hamuru koklarsanız veya tadarsanız çok ekşimiş olduğunu ve üzerinde birçok minik kabarcığın olduğunu göreceksiniz.Ancak hamur sirke ekşisi gibi değil de süt ekşisi gibi kokmalı.




Hiç yorum yok: