Sayfalar

4 Şubat 2009 Çarşamba

Kuru Dolma











Anne-kız tatilin son gününde mutfakta, kurutulmuş kabak, acı dolmalık biber, patlıcan dolması yapalım dedik. Öncelikle bu kurulukları alırken, dükkanında daha özenli saklayan ve doğal ürünlerde satan yerleri tercih ettiğimi belirteyim.
Hepsini bir güzel yıkadıktan sonra, sırasıyla patlıcan, kabak ve biberi sıcak suya attık. Biberi atar atmaz ocağı söndürdük. Aynı suda soğumasını bekledik.
Bu sırada dolma harcını hazırladık. Önce düdüklü tencerenin tabanına bir diş sarımsağı minik doğradık, biraz limon, kuru nane ve zeytinyağı ile soteleyip bıraktık. Size de öneririm, son anda eliniz dolma harcı ile bulaşık iken pratik olmaz.
Tencereniz tamam değil mi? Sırada dolma harcı var;
1/2 KG. kırık pirinç ( dolmalık malzemenin sayısına göre, anam babam usulü yani göz kararı )
2 büyük kuru soğan
Maydanoz
Zeytinyağı
Kuru nane
1 diş sarımsak
Biraz tuz
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 limon suyu
Tercihen nar ekşisi ( ki bence tercih edin, pek yakışıyor)








Bunları bir güzel karıştırıp, soğuyan dolmaları doldurduk. Tencerenin içine dizilişleri ise ağızları hep içe bakacak şekilde, üstüste yükselen daireler gibi.
Bu şekilde bir akşam kalmasını annem tavsiye ediyor, lezzet açısından. Ertesi gün dolmaların üzerini örtecek kadar sıcak su koyup, düdüklüde 15 dk. kadar pişirmeniz yeterli.
Yarın unutmazsak, pişmişinin fotoğrafını da ekleyeceğiz.








Hiç yorum yok: