Sayfalar

24 Ekim 2013 Perşembe

E-atık

E-atık

Kullanım ömrünü tamamlamış yani bozuk, kırık, tamir edilemez durumda olan  içinde bir ya da daha fazla elektrik iletim elemanı bulunan atıklardır.
Tıbbi cihazlar bu kapsamın dışında olup, eskimiş bilgisayarlar, klavyeler,  mouselar, ampuller, buzdolabı, tost makinesi, matkaplar bu gruba dahildir.
     

 Büyük bir kısmı içerisinde, kurşun, berilyum, baryum ve civa gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden toksik maddeler içermektedir. Örneğin,bilgisayar monitörleri ve televizyonlar yaklaşık 4 kg. kurşun içermektedir. İç yüzeydeki kaplamaları ise tehlikeli atık sınıfına giren fosfor içermektedir. Çöpe atıldığında insan ve çevre sağlığını tehdit edebilecek bu atıklar ülkemizde belediyeler öncülüğünde ‘ geri kazanılabilir’’, ‘’tekrar kullanılabilir’’, ‘’imha edilebilir’’ olarak ayrıştırılmaktadır.
15 ton e-atıktan 1 ton bakır elde edilmekte, doğal kaynaklarımızın korunması için ise yıllık 500 bin ton olan e-atığın sadece %1 lik kısmının geri dönüşüme yollanması önemle üzerinde durulması gereken konudur.

Geleceğimiz olan sizler;  sevgili öğrencilerimiz, sadece evlerinizdeki e-atıkları değil ulaşabildiğiniz herkesin bilinçlenmesini sağlayarak tüm e-atıkları Ekoloji öğretmenlerinize teslim ederek çevre bilincininiz ve duyarlılığınızı bir kez daha göstermeye ne dersiniz?

Hiç yorum yok: