Sayfalar

6 Ağustos 2013 Salı

9 Punto'da Ay Ritüelleri Kutusu Haberim Çıktı

http://www.9punto.com/bu-gece-yeni-ay-dileklerinizi-bekliyor.html

Bu gece ‘Yeni Ay’ dileklerinizi bekliyor…

Ağustos 6, 2013 |  
Facebook Paylaş

Yeni Ay, her doğum gibi ritüeli daha zevkli, daha neşeli bir süreçtir. Yeni ay saatine niyet ederek yapılacak olan çalışmalar, bizlerin bilinçaltındaki kıtlık, kadercilik, takılıp kalma, yaratıcılığı kullanmama gibi kalıpları kırma konusunda mucizevi dönüşümler yaratacaktır. Unutmayın; İsteyin yeter!

Dünyadan 384.401 km uzaktaki, dünyaya en yakın gökyüzü cismi olması nedeniyle içinde su olan her şeyi havayı, hayvanları, insanları, bitkileri etkiliyor. Bu yüzden kadim uygarlıklardan günümüze ay takvimini takip eder çiftçilerimiz Anadolu’da. Örneğin yeni aydan 3 gün sonra domates, patlıcan gibi meyve veren sebzelerin ekimi yapılırken, kök ve gövdesi toprak altında bulunan havuç, patates gibi bitkilerin tohumları yeni aydan ve dolunaydan yaklaşık 1 hafta sonra ekilir.
Dolunayda  kuşlar ve balıklar daha aktif; insanlar gergin…
Bu dönemin hasatlarından turşu, salça, salamura ya da konserve yapmak erken bozulmalarında dolayı tercih edilmemektedir.
Dolunayda kuşlar ve balıklar daha aktif iken, insanlarda uyku problemi ve gerginlik ortak şikâyetlerdendir. Ay büyürken çekim artar, insan bedenindeki kanda hızlı akar, Hipokrat’ın dikkat çektiği bu tıbbi bilgi hala en büyük öğretmen doğayı kabul eden bilge hekimlerin planlamasında yer almaktadır.
Ay’ın dört evresi;doğum-büyüme-yaşlanma-ölümü simgeler
Astrolojide bilinçaltının, dişiliğin sembolü olan ay, 4 evresi ile ( yeni ay, ilk dördün, son dördün, dolunay ) doğum-büyüme-yaşlanma-ölümü simgeler. Bu aynı zamanda kadının yumurtlama ve bunu dışarıya atma döngüsü ile paraleldir.
Anadolu’da bu özel döneme ‘’ay hali’’ denme nedeni de budur. Hunlardan Romalılara, Yunanlılardan Budistlere kadar ay ve evreleri özde aynı ama uygarlık ve bilinç düzeyine göre farklı ritüellerle anılmakta ve insanlığın en yüksek hayrı için kullanılmaktadır.
Yeni Ay’da yeni başlangıçlar…
‘Yeni Ay’da başlangıçlar, niyet etmeler, geleceğe dair plan çıkarmalar birçok kültürde vardır. Dolunayda karanlık yanlarımız ile yüzleşme, bütünün hayrına olmayanla vedalaşma zamanıdır. Dolunayda yapacaklarımız, neyi istemiyorsak bir kağıda yazmak ve yakarak küllerini doğaya savurmak ya da suya akıtmaktır . Bu muhteşem ışıklı ayın kristalleri arındırmada da kullanması söz konusudur. Gökyüzünün bize en yakın ve en büyük ışığının altına pirinç, buğday, cüzdan koyarak çoğalmasını seçmekte son derece işe yarayan bir ritüeldir.
Yeni ay ise her doğum gibi ritüeli daha zevkli, daha neşeli bir süreçtir. Yeni ay saatine niyet ederek yapılacak olan çalışmalar, bizlerin bilinçaltındaki kıtlık, kadercilik, takılıp kalma, yaratıcılığı kullanmama gibi kalıpları kırma konusunda mucizevi dönüşümler yaratacaktır. Unutmayın; İsteyin yeter!
Ay Ritüelleri Kutusu ve Yeni AY
Her şey 40 yaşıma basalı tam bir hafta geçtiği gün oğlumu kucağıma almamla değişti. Fazla büyük konuşan ben, ‘meleklerle’ tanışmaya hazır hale geldim. Zira kucağımda tutuyordum bir tanesini. Oğlum, büyüdükçe her erkek çocuk gibi araba tutkusu başladı. Tekerleği olduğu için uçak bile arabaydı ona göre. Bir dolunay gecesi gökyüzüne baktıktan sonra ‘’yeni bir araba’’ keşfetmişti. Ay kelimesini öğrendikten sonra, büyülü bir şey oldu. 1 yaşından henüz gün almış oğlum her gece gökyüzüne bakıp ayı görmek istedi. 1.5 yaşından sonra eline boya alıp ay resimleri çizdi kendince. O kadar çok ay ile ilgilendi ki… Benim ekoloji eğitimciliğimin yanı sıra, nereden ve ne için bu dünyaya geldiğini bilen, hatırlayan, bilge bir çocuğun peşinden Ay merakım tutku halini aldı. İşte Ay kutusu da, Ayın bize fısıldadıklarından bir kısmına tercüme için oluşturuldu. Her Yeni Ay’da yeni dilekler, bu kutuyu dolduruyor
Yeni Ay, herkesin en yüksek hayrına olsun.
Özlem Omay Mertler

Hiç yorum yok: