Sayfalar

8 Temmuz 2009 Çarşamba

Lavanta Kokulu Evler











Lavanta yağı yapımından sonra topladığım yerlerden tekrar geçmeye özen göstererek , Funda için, ona selam yollayarak çektim bu fotoğrafları.


Tarifi Prof. Dr. Turhan Baytop'un kitabından aldım. 50 gr kadar taze lavantayı 200 gr. kadar sızma zeytinyağı ( Turhan Baytop susam yağı kullanabileceğimizi de belirtiyor kitabında ) ile 3 gün güneşe bıraktım. İnce bir tülbentten süzüp tekrar içerisine tekrar taze çiçekleri ekledim. 3 gün sonra ise tekrar süzeceğim. Bu kokuyu arttırmak için Anadolu'da Romalılar devrinden beri kullanılmakta imiş.


4 yorum:

funda dedi ki...

bu harika bir formül..çok teşekkür ederim benim için eklediğine

Tijen dedi ki...

Sevgili Özlem,
Sana daha da etkili bir lavanta yağı yapma yöntemi anlatayım. Çok sevdiğim bir dostum Hindistan'da bir Ayurveda kursunda öğrenmişti:
Bir kavanoza tepeleme lavanta çiçeği doldur. İster zeytinyağıyla ister susam yağıyla yap, üzerini geçecek kadar yağ koy. Kapağını kapat ve bir tencereye yerleştir. 2-3 parmak kadar su koy, tencereyi ateşe koy, kaynat. Kaynayınca ateşten al. Ertesi güne kadar bu şekilde kalsın, sonra süz. Çok daha güzel koktuğunu göreceksin. (Susam yağını daha çok beğeniyorum ben bu tür uygulamalarda ama kolay bulunmuyor)

Özlem Mertler dedi ki...

Sevgili Tijen,

Çok teşekkür ederim, yazdığın tarifi de deneyeceğim.Yazımda Turhan Baytop'un susam yağını da önerdiğini yazarken, aklıma sen düşüvermiştin zaten.)) Ne güzel oldu ikinizi okumak, bilgisayara veda etmeden...

Mis kokulu, tatlı rüyalar diliyorum.

Unknown dedi ki...

Sevgili Özlem Sevgili Tijen,

hergün belli süre lavantaya bakmak ömrü uzatıyormuş.Bende yastığa bir damla lavanta yağı damlatmaya bayılırım. Söylemesi ayıp bizim buralarda da lavantalar actı bolca. hemen yapıp deneyeceğim. Tariff için teşekkürler.