Sayfalar

4 Temmuz 2009 Cumartesi

Fıstık Çamı







Fıstık Çamı nam-ı diğer Pinus Pinea. Besin elementi açısından fakir, susuz topraklarda bile sabırla özüne ulaşan, kendini gerçekleştiren ve pilav, dolma, helva ve salatalarda kullanılmak üzere oldukça zengin besleyiciliği olan meyvesini bizlere sunan ağaçtır. Bu armağanını verebilmek için 20 yıl beklememiz gerekmektedir.
Kozalaklar sıcağın yardımıyla açılarak içindeki tohumlar dışarı çıkarılır. Tohumlar suda yumuşatılarak içindeki fıstığın ayrılması sağlanır. Tohumu kaplayan ince zar temizlenir ve son olarak fıstık kurutulur. Kurutulan fıstıktan çıkan fıstıklar çuvallanıp satışa hazır hale getirilir diye anlatıyor Vikipedia.
Kalp hastalıklarında tavsiye edilen çam fıstıkları yağ açısından oldukça zengindir.

3 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ÖYLE ÇOK TOPLAYIP KIRDIKKİ İÇLERİNİ HİÇ UNUTMAM O GÜNLERİMİZİ :))
Şimdi hayatta uğraşmam o başka
sevgiler
HALAN !! :)))))

Özlem Mertler dedi ki...

Kırması zor ama ben kırar getiririm, kimbilir o muhteşem sofralarda hangi sağlıklı besinin içerisinde olur NuNu'cuğumuzun mutfağında:))

Zerrin dedi ki...

Merhaba,

Yorumunuzdaki güzel sözlerinize çok teşekkür ederim.Kusura bakmayın bir türlü uğrayamamıştım blogunuza. Tatil vs derken fırsat yeni buldum :)))

Ahh ahh rahmetli anneannemin bahçesinde vardı. Dökülmüş olur gider toplar hemen oracıkta kırar yerdim :))

Dün farklı bir yoldan geçtim. Bir hanım eğilmiş bir şeyler topluyordu ilk önce farkedemedim.Sonra kafamı kaldırdım bir baktım çam ağacı meğer yere dökülen fıstıkları topluyormuş :)) o eski günler birden canlandı gözümde :))

Sevgiler...