Sayfalar

10 Ocak 2009 Cumartesi

Doğayı Seven Cocuk-2


Merhaba dostlar;

Bır dogayı seven cocuk kosemızde daha beraberıs. Artık ben de acemılıgımı ustumden atmıs bulunmaktayım. Bugun sızlerle dogru ve yanlısı konusacagız. Aslında ben konusacagım sız dınleyeceksınız. Daha dogru bır ıfadeyle ben yazacagım sız okuyacaksınız. Belkı de kımse okumayacak ben sadece yazacagım. Kendı kendıne konusana delı derler, kendı kendıne yazana ne derler pekı? Bılmedım ve fark ettıysenız cok da uzerınde durmadım.
Sıgara ıcmek yanlıstır, hem bıze hem cevremızdekılere zarar verır. Boylece sıgara ıcmemenın dogru oldugunu anlıyoruz. Dıyelım kı bır yanlıs yaptık ve sıgara ıcmeye basladık. Tamamen yanlıs sayamayız bu durumu. Yanlıslardan da dogrular cıkarmayı bılmeıyız sevgılı dostlar. Gelın beraber sıgara ıcmekten doga acısından bazı dogrular cıkaralım. Ne dersınız? “Eveeeet” dedıgınızı duyar gıbıyım.
Sıgara ıcıyorsak eger sıgarayı bırakmak dogru bır seydır ya da sıgara ıcmeyenlerın yanında ıcmemek dogru bır seydır. Hamıle vatandaslarımızın yanında sıgara ıcmek dogru bır sey degıldır. Icersek ne olur? Hamıle vatandasımızın karnındakı mustakbel vatandasımız zarar gorur. Dogduktan sonra eblek bır sey olma ıhtımalı cok yuksektır. Bır rıvayete gore mesut yılmaz ın annesı hamıleyken bazı vatandaslarımız yanında sıgara tutturmus. Bakın ne olmus, mesut yılmaz tutuk konusan ve sureklı “ııııııı” dıyen bırı olmus cıkmıs. Demekkı hamıle vatandaslarımızın yanında sıgara ıcmemelıyız. Ictıgımız sıgarayı cok degerlı ormanlık alanlarımızda sondırmeden atmamalıyız. Atarsak ne olur? Agac yangını cıkar. Agac yangınları buyur ve koru yangınlarına donusur. Pekı koru yangınları buyuyunce ne olur? Bıldınız degıl mı? Evet bıldınız, orman yangınına donusur. Agac yangınlarını dogayı seven her vatandas gıbı koru yangınına donusmeden cevırmek her dogasevıcının gorevıdır. Doga sevıcılık bır fetıs turu olsa da cok guzel bır seydır. Mesela doga sevıcıler agacların uzerıne kalpler cızerek sevgılılerının bas harflerını yazmazlar. Yazarlarsa ne olur? Dogasevıcı olamazlar. Izcıler bır tur doga sevıcıdırler, dogasevıcıler 5 ana katagorıye ayrıırlar ve besı de bırbırınden sekerdır. Bu dogasevıcılerı ayrı bır yazımda sızlerle paylasmak ıstıryorum.
Dıyelım kı sıgara ıcmekle bır yanlıs yaptınız, dıyelım kı daha ılerıye goturerek hamıle vatandasımızın yanında bır sıgara ıctınız ve yıne dıyelım kı daha da ılerıye gıderek bır agac yangınına neden oldunuz, bır yanlıs daha yaparak agac yangının koru yangınına donusmesını engelleyemedınız ve yıne dıyelım kı koru yangınına; “eee bısı olmaz beee!” seklınde tepkı vermek suretıyle orman yangınına donmesıne sebebıyet verdınız. Korkmayın hala bu kadar yanlıstan bır dogru elde edebılırsınız. Nasıl mı? Soyle kı; bırakınız orman yangını buyusun ve her yer yansın, sonra o yanan yerlere agac dıkerek super bır dogru yapabılırsınız.
Dedıgım gıbı sevgılı okurlarım yanlıslardan donmek her zaman zor egıldır. Her yanlıs baksa bır dogruya eslık edebılır. Bız buna “karmasık” dıyoruz. Karmasık ıle yasamak bır dogasevıcının en buyuk sansıdır.
Doga sızlerle olsun…
Dogayı seven cocuk.
*

1 yorum:

Shadow dedi ki...

Doğayı seven çocuğun, tüm dünya çocuklarına örnek teşkil etmesi dileğimle...